Összetevők: pisztácia*100%
Tulajdonságok:
A pisztácia csonthéjas gyümölcs, fürtökben terem, a kemény érett héjban van a sárgás-zöld ehető mag.
Magában is fogyasztható nassolnivaló vagy keverhető más magokkal.
A magas rosttartalmának köszönhetően fokozza a teltségérzetet.
Ezen kívül gazdag ásványi anyagokban, mint a kálium, magnézium, vas, valamint B-, E-vitamint , és egészséges zsírsavakat mint omega 3 és omega 6.
Túlzott fogyasztás hizlalhat, és fontos a jó minőségű pisztácia választása.
Felhasználás:
Az aprított pisztáciával feldobhatjuk a salátánkat, sütőtök vagy zellerkrémlevesünket. Remekül illik süteményekhez, díszíthetünk vele tortákat, készíthetünk belőle krémet.
Megdarálva panírozhatunk vele.
Pisztáciás tiramisu
Hozzávalók:
· 6db tojás
· só
· 8dkg porcukor
· 50dkg mascarpone
· 10dkg pisztáciakrém
· 30dkg babapiskóta
· kávé
· 20dkg pisztácia
- A tojásokat szétválasztjuk. Lefőzünk két adag kávét, vagy 3 dl vízben feloldunk egy evőkanál instant kávét. Hagyjuk kihűlni. A pisztácia héját eltávolítjuk és a magokat késsel durvára aprítjuk.
- Egy lábasban kevés vizet forralunk, és a vízgőz felett, egy magas falú edényben egy csipet sóval és 2 dkg porcukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjét.
- Gőz fölött a tojássárgájákat és a maradék, 6 dkg cukrot, mixerrel habosra keverjük.
- A mascarponet összekeverjük a pisztáciakrémmel, majd hozzáadjuk a habosított tojássárgát is. Ezután több lépésben hozzákeverjük a felvert tojásfehérjehabot.
- Előkészítünk egy 20 × 30-as edényt, és ebbe rétegezzük a pisztáciás tiramisut.
- A tepsi aljára egy keveset kenünk a krémből, majd erre helyezzük a kávéban épp csak megmártott babapiskótákat. Ezután jöhet a megmaradt krém fele, amire rászórjuk a felaprított pisztácia felét.
- Ezután ismét egy réteg kávéba mártott babapiskóta jön, majd a többi krém. Legvégül alaposan megszórjuk az aprított pisztáciával.
- Hűtőben egy éjszakát pihentetjük.
*ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék.
HU-ÖKO-01 Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Kalória: 2412 kJ/ 577 kcal, Fehérje: 20 g, Szénhidrát/ cukor: 18 g/ 8 g, Zsír/ telített zsír: 45 g/ 6 g Rost: 10 g, Nátrium: 428 mg